Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jegyzőkönyv írás

2010.10.06
Ajánlatos a jegyzőkönyv írásához két különböző színű tollat használni, az egyiket az első és a harmadik, a másikat a második és negyedik negyedben.
 
A negyedekben és a hosszabbításban engedélyezett holtidők bejegyzése a csapatok neve alatti megfelelő négyzetbe egy nagy „X” jel beírásával történik. Az üresen maradt négyzeteket két vízszintes vonallal (=) ki kell húzni.
 
Az edző a mérkőzés előtt megjelöli a kezdő öt játékost oly módon, hogy a játékos mezszáma mellé, a negyedik oszlopba egy kis „x” jelet tesz, melyet kezdéskor a jegyző bekarikáz.
A később pályára lépő cserejátékos neve mellé szintén egy kis „x” kerül, amikor pályára lép.
 
A jegyzőkönyvben a csapathibák bejegyzésére minden egyes negyedre 4 négyzet szolgál, mely a csapat neve alatt és a játékosok nevei felett található.    
 
1
2
3
4
 
Amikor egy játékos hibát követ el, a hibát a vétkes játékos csapatának terhére is föl kell jegyezni oly módon, hogy a soron következő négyzetbe egy nagy „X” jelet kell rajzolni.
 
A játékos neve mellet jelölni kell az általa elkövetett hibákat az azt követő esteleges büntetődobások számával együtt.
 
 
Játékosok neve
Mez
szám
Játékos
a pályán
Hibák
 
 1       2       3       4      5
 
Kiss Péter
4
x
I 2
I 3
I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A negyed végén vastag vonalat kell húzni a felhasznált és a fel nem használt mezők közé. A mérkőzés végén az üresen maradt négyzeteket egy erős vízszintes vonallal át kell húzni.
 
Folyamatos eredmény:
  • Az „M” oszlop üresen marad.
  • A bal oldali oszlopba a mezszámot, a jobb oldaliba az aktuális eredményt kell írni.
                     
A
M
B
5
2
 
 
 
 
 
 
6
2
7
4
 
 
 
8
6
 
 
 
 
·        Az „A” és a „B” oszlopban egy vonalban nem szerepelhet eredmény.
·        3 pontos mezőnykosár esetén a mez számot be kell karikázni.                                                        
·        Büntetődobáskor a kísérletek számával megegyező számú jobb oldali négyzetet össze kell kötni. A mezszámot csak egyszer kell beírni. Az eredménytelen kísérletet is jelölni kell a négyzetbe írt vízszintes vonallal.
·        Minden negyed végén az elért pontszámot be kell karikázni és alá kell húzni a mezszámmal együtt. Az 2. és 4. negyed eredményét a vonal alatt folyamatosan tovább kell írni.
·        A 2 félidő első sorába a félidei eredményt át kell vezetni és aláhúzás után alatta írni tovább az eredményt.    
      
A
M
B
 
35
 
 
34
 
 
 
 
 
 
·        A félidő és a mérkőzés végén az aláhúzást követően mindkét oszlopot kihasználva nagyobb számokkal be kell írni az eredményt és az alatta lévő üres oszloprészeket egy átlós vonallal érvényteleníteni kell.
·        Minden negyed és hosszabbítás végén be kell írni a két csapat által az adott játékrészben elért eredményt a jegyzőkönyv alján lévő, erre szolgáló rovatba.
·        A jegyzőkönyv további részeit értelemszerűen kell kitölteni.